Gerincszimetria terápia bemutatása

"Semmi sem pótolja az emberi kéz gyógyító erejét..."

 

Az emberi test asszimmetrikus. Ezt a mai nyugati orvoslás normális állapotnak tekinti, mivel mindenki ilyen. Természetesen a tökéletes szimmetria nem létezik, nem tudok olyan élőlényt vagy tárgyat sem melynek mindkét oldala minden tekintetben azonos lenne. Az abszolút szimmetira éppoly idealizás, mint a teljes egészség, mégis az emberi testnek sarkalatos pontja és összefügg az egészségügyi állapottal.

Az emberi asszimetriának oka az SI (Sacroiliacalis) ízület elmozdulásában ezáltal a medence eltolódásában keresendő, mely mozgásszervi, kórosabb esetben akár belszervi betegségekhez vezethet. Ez az elváltozás a kóros oldali alsóvégtag rövidülését okozza.

Az SI ízület elváltozása az izmokat és az adott testfél kötőszöveteit és ízületeit is merevebbekké és kötöttebbekké teszi. Természetesen az asszimmetria kompenzálás miatt a gerinc ferdülése is megtörténik. A test súlyközpontja eltolódik. Az adott oldalon lévő ízületek a tapasztalatok szerint mozgásukban többé kevésbé korlátozottakká válnak. Ezek az ízületi blokkok és kötött izomzat a belszervek működését is befolyásolják.

A terápia célja az emberi test relatív szimmetriájának az elérése mellyel elérjük:

  • az izmok- kötőszöveteinek lazulását, ezáltal az egész test vérrendszerének megfelelő áramlását,
  • a távol-keleti tradicionális medicina szerinti energiarendszerének (meridiánok) megfelelő blokkmentes áramlását.

A fentiek által relatíve egészséges állapot jöhet létre. 

A masszázstechnika a fentiek alapján kínai ízületstimuláló fogásokon (a csontkovácsolásnál szelídebb, kontroll alatt tartott) és japán speciális nyomó-gyúró mozdulatokon alapszik kimozgatásokkal, nyújtásokkal, akupresszúrás pontok és meridiánok kezelésével kombinálva. 

A kezelés laza - lehetőleg pamut - ruhában történik (póló, melegítőalsó és tiszta zokni). 

Ennek időtartama állapottól füffően 50-75 percet vesz igénybe.