A Csikung világa

"A csikungot évszázadok óta úgy tekintik, mint egy régi kínai művészetet, mely a gyógyulást, önszabályozást képes létrehozni a szevvezetben..." 

Hszü Ming-Tang

 

Ez a módszer a legutóbbi időkig titkosnak számított. Iskolái könöböző keretek közt léteztek. Klánok, családok és kolostorok tanították és gyakorolták szűk körben. Nagy hatással volt rá a taoizmus, a konfuciunizmus és a kínai buddhizmus, de a rendszer teljesen vallásoktól mentes. A múlt század közepétől a csikungot kutatók a fő irányzatok öszzeolvadását figyelték meg, céljai és a gyakorlatok módszerei szerint különböztették meg ezeket. A legtöbb irányzat esetén azonban a gyakorlás technológiája még ezután is rejtve maradt. 

Kivételt képzett ez alól a gyógyító rányzat, de ez is csak részben terjedt el. A csikung módszerek használata rendkívül hatékony a betegségek megelőzésére, kezelésére, a test és a szellem megerősítésére. Ezzel nagy érdeklődést keltett a mi társadalmunkban is. 

A csikung az önfejlesztés művészete, mely segít megtalálni az utat. A csikung gyakorlása közben fejlesztjük magunkat és elérhetjük a teljesség állapotát. Bölcsességre, tudásra és képességekre tehetünk szert. Ez a folyamat nem függ az életkortól, tehát sohasem késő. :)